streda 10. septembra 2014

MH17 - To úplne nesprávne lietadlo

Prečo je väčšina konšpiračných teórií tak dokonale stupídnych a nezmyselných? To bola len rétorická otázka.
Keď bolo 17. júla tohto roku nad Ukrajinou zostrelené lietadlo Malaysian Airlines MH17, bolo jasné, že sa okamžite vyroja rôzne konšpiračné teórie. Prirodzene, obviňujúce USA - veď keby Amerika nebola, museli by si ju konšpiracionisti vymyslieť. Tieto konšpiračné teórie teda tvrdia, že...



Najväčšie a najlepšie tajné služby na svete, po dlhom a starostlivom plánovaní, zostrelili/dali zostreliť malajské lietadlo. Teda lietadlo patriace v podstate bezvýznamnej krajine, ktorá nemá nijaký vplyv na konflikt Rusko-Ukrajina a nemôže do neho nijako zasiahnuť. A ani nechce.

Zostrelili lietadlo patriace malajskej spoločnosti, ktorá má vďaka už jednému stratenému lietadlu takmer existenčné problémy. Takže napomohli možnej likvidácii aerolíniek, čo však na uvedený konflikt tiež nemá nijaký dopad.

V lietadle zomrelo takmer dvesto Holanďanov - občanov štátu, ktorý nie je významným hráčom v politike, ekonomike, ani vojenskej sfére. Holandsko, ako jeden z najväčších investorov v Rusku, na nepriateľstve len stráca, takže nie je nijakou protiruskou silou. A ani nechce byť.

MH17 bolo zostrelené zbraňou, ktorú používa ako Ukrajina, tak aj separatisti, teda nie je možné jednoznačne určiť vinníka. Ak malo zinscenované zostrelenie lietadla hodiť vinu na separatistov, od začiatku bolo isté, že tomuto účelu neposlúži.

Ani ako zámienka k protiruským aktivitám to fungovať nemohlo, pretože protiruské sankcie nesúvisia s lietadlom, ale ruskou podporou separatistov (a anexiou Krymu). Pričom v sankciách sme skôr presvedčovaní, že tieto Rusku neublížia, ale poškodia Európu a jediný komu pomôžu, je Čína.

Aký mal byť potom zmysel tejto premyslenej akcie? Úplne presne - nijaký. A celú dobu muselo byť zrejmé, že nijaký zmysel to ani mať nebude.
Postaviť konšpiračnú teóriu na predpoklade, že najlepšie a najhrozivejšie tajné služby sveta sú plné blbcov, neschopných naplánovať ani jednoduchú diverziu, je smiešne.
Konšpirační teoretici by mohli konečne namiesto večného obviňovania USA venovať aspoň nejakú snahu vymýšľaniu logických a trošku zmysluplných zápletiek. Zatiaľ je to bieda a "prípad MH17" je v podstate len slabý odvar tých najväčších konšpiračných konín.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára