streda 7. augusta 2013

Má prezident Zeman prsty v puči?

"Bratov" Čechov môžeme často brať ako porovnávací príklad toho, ako veci robiť lepšie, radšej nerobiť a nerobiť, i keby traktory padali. Politická variácia na hru "škatule hýbte sa", krížená s vybíjanou a Borgiovskými intrigami, patrí do poslednej skupiny. Premiér Nečas je len komparzista na úrovni toho mimoňa, ktorý hrá počas Labutieho Jazera strom.


Pred zopár týždňami to začalo ako vlhký sen všetkých, ktorí za najlepšie trvalé bydlisko akéhokoľvek politika považujú väzeňskú celu. Počas akcie prokuratúry a polície bolo v priebehu zopár hodín zatknutých niekoľko zlých lobbistov (dobrých lobbistov, ako napr. odborárov, máme radí), zhabané boli nejaké neidentifikované milióny a zlato, a v putách odviedli ľudí z Vojenského spravodajstva a Úradu vlády. Ľudia od radosti takmer strieľali delobuchy.

Po krátkej dobe sa to vyjasnilo a vrátilo do normálnych koľají. Lobbisti a "kmotri" sú vlastne v pohode - prípadne sa stihli ešte včas odsunúť to teplých krajín, kde je menej teplo, než v Čechách. Zadržané milióny su divné a nikto sa k nim nehlási. Takže ako aktívny prípad zostalo len to najtrápnejšie mecheche...

Zjednodušene: Jana Nagyová bola vrchnou riaditeľkou Sekcie kabinetu predsedu vlády ČR. Okrem iného bola aj milenkou predsedu vlády ČR. S perspektívou stať sa manželkou predsedu vlády ČR. Zatiaľ všetko v norme, i keď niektorí politici, keď už menili aktuálnu manželku za iný model, vyberali si aj vizuálne atraktívnejšie kusy.
Problémom bolo, že pani Nagyová, nadšená z perspektívy, že sa stane pani Nečasovou, obávajúca sa, že sa možno pani Nečasovou nestane - dala sledovať aktuálnu pani Nečasovú. Vojenským spravodajstvom.
V normálnom štáte sledujú tajné služby nepriateľov - agentov, špiónov, podvratné živly, extrémistov, disidentov. Alebo aspoň dá vláda sledovať opozíciu, aby ju mohla vydierať. Ale kdeže! V Čechách sledujú manželku premiéra, na základe žiadosti milenky premiéra. Obvinení v tejto kauze by nemali byť ani potrestaní - mali by im byť odobrané Občianske preukazy a vyškrtnuté to druhé "Sapiens" z druhového označenia.

Keď sa táto trápnosť prevalila, premiér Nečas podal demisiu, čo bolo zjavne už dosť dlho jeho tajnou túžbou. Plne ho chápem - snažiť sa ukočírovať toto stádo nesvojprávnych maňušiek (a svojprávnych zmrdov) a popri tom všetkom sa pokúšať zachovať aspoň zdanie, že politická sféra nie je Frankenstein v smrteľnom ťažení, je o hubu. Tak to zabalil. Tým pádom to zabalila celá vláda a šmitec.

Následne musí, úplne prirodzene, nastúpiť nová vláda.
Miestni socialisti, ČSSD, pod vedením tekvicohlavého Sobotku, sa zdali ako dobrý kandidát. Preferencie majú bezkonkurenčne vysoké, momentálne ich v popularite poráža len Iveta Bartošová. Pre socialistov však bolo nepríjemné, že ak by nastúpili do vlády teraz, išlo by o cca. jeden rok, až do predčasných volieb. Jeden rok by stačil akurát na to, aby si ľudia uvedomili, ze socialistický raj (či už ho presadzuje hranami ovplývajúci Slovák, alebo na obliny bohatý Čech) nefunguje. Jeden rok vlády by nestál za možnosť prehrať ďalšie voľby. Takže sa vzdali tej pocty.
ODS, teda vládnúca pravica, ktorá nevie ktorým smerom je napravo a naľavo, by niečo schopné sa ako vláda aspoň tváriť, aj dokázala zbúchať. Ale tá najdôležitejšia osoba neprejavila o ich snahy nijaký záujem. Nastupuje totiž...

Ľudový, (konečne!) ľudom priamo zvolený, ľud reprezentujúci a úroveň ľudí odzrkadlujúci prezident. Miloš, nie Milouš. Zeman. A toto nie je zďaleka jeho prvý prípad. Zrejme ani posledný.
Prezident Zeman totiž natruc vymenoval vládu pod vedením Jiřího Rusnoka. Ten samotný má štít relatívne čistý, ale keď sa človek pozrie na stádo, ktoré sa dotiahlo (resp. bolo prezidentsky nakázané) s ním... Od neznámých nounejmov, cez verných prezidentských podržtaškov (Pecina), až po slušných politikov (Fischer), ktorí mali to šťastie, že v deň menovania za ministra, im na účte pribudlo niekoľko miliónov - ako dosť oneskorený príspevok do dávno ukončenej prezidentskej kampane.

Táto nová, nezávislá a vysoko odborná vláda - ešte pred tým, ako získala dôveru parlamentu - začala úradovať lepšie ako profesionálny snajper. V pribehu zopár týždňov expresne odvolali niekoľko desiatok ľudí v štátnych orgánoch, aj firmách. Niektorí by si to odvolanie aj zaslúžili, ale z princípu ide o dokonalú ukážku čistiek na hranici ducha zákonov.

Dnes večer sa Rusnokova vláda pokúsila získať dôveru parlamentu - a neúspešne. Čo vlastne vôbec nevadí, pretože prezident Zeman sa vyjadril, že keď si tú svorku raz do vlády nahnal, tak ich nechá ešte nejakú dobu vládnuť. A basta.

Dôveru parlamentu Rusnok síce nezískal - ale zato obdržal virtuálny bozk od komunistov. Tí, po prvý krát odkedy prišli o vedúcu úlohu v spoločnosti a zatrhlo sa im budovanie blahobytného komunistánu, povedali nejakej vláde "ano". Doteraz vždy, nech išlo o kohokoľvek, boli "proti" a nijakej vláde dôveru nedali. Až teraz.

S troškou paranoidného a konšpiračného myslenia si ľahko môžeme predstaviť konštrukciu, kde by bol hlavnou hybnou silou Miloš Zeman. Ambiciózny, plávajúci politikou už 23 rokov a dokonalý oportunista, ktorý pochopil, že ľavicovou rétorikou sa vyhrávajú voľby. Nakoľko zmanipuloval prokuratúru a UOOZ tažko povedať, ale to čo sa dialo neskôr je plne v jeho réžii a zvyšok politikov ledva chytá dych. A zatiaľ má Zeman "svoju" vládu, ktorá bude vládnuť, pretože on je prezident. Taký malý puč, pri ktorom prevzal prezident moc oveľa väčšiu, než sa pre jeho post predpokladalo?

Státní převrat neboli puč je (často násilné) svržení legitimní vlády a převzetí politické moci ve státě. (citát z Wikipedie)

Na tomto príklade je tiež pekne vidieť, že všetko zlé je na niečo dobré. Češi nemajú prezidenta, ktorému by sa plietol jazyk - tomuto je rozumieť dobre a človek má z toho zimomriavky (čo je horšie, než si ťukať na čelo). Nie je to maňuška, ale má svoje názory a plány - a dokonca ich aj realizuje. Keby mal nejaké nevinné hobby - trebárs automobilové závody, alebo občasné strieľanie si z civilistov. Ale kdeže: on...chce...vládnuť.













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára