nedeľa 1. septembra 2013

NIE vojne v Sýrii

InfoOmeleta si plne uvedomuje, že aby sa urobila omeleta - musí byť rozbitých niekoľko vajec. Práve preto je správne fandiť v prípadoch, keď zapojenie vojenskej sily má zmysel. Sýria však takýmto prípadom nie je - pričom dôvody sú úplne logické a jednoduché. Paradoxne, väčšine z ľudí, ktorí proti vojne protestujú na námestiach, realita nedochádza.

Sme proti vojne,

Pretože - nám za to nikto nepoďakuje. Odstraňovanie diktátorov je drahá a dokonale nevďačná záležitosť. Miloševič, Husajn, Kaddáfi - a stále sa nájde množstvo ľudí, ktorí sa týchto ľudomiľov zastávajú, a vidia vo všetkom len západný imperializmus. Tak nech si trhnú nohou. Tie peniaze sa môžu využiť aj na niečo, čo ľudia ocenia.

Pretože - USA a EU nie sú svetovým policajtom. Nemajú za úlohu, ani nie je ich povinnosťou, zachraňovať ľudí po celom svete, ak ich niekto zabíja. Alebo ak sa zabíjajú medzi sebou. Je to ICH problém. Nie náš. Ani keby na kolenách prosili. Úlohou vlády krajiny XY je chrániť svojich občanov, nie občanov úplne inej krajiny na druhom konci sveta. Vočí obyvateľom Sýrie nemáme absolútne nijaké záväzky.

Pretože - to čo robia, robia dobre. Za cca. dva a pol roka občianskej vojny zabili porovnateľné množstvo ľudí s oveľa dlhším konfliktom v Iráku, či Afganistáne.
Sýria - 2,5 roka - cca. 100 000 obetí - cca. 1 500 000 utečencov
Irák - 10 rokov - cca. 150 000 obetí - cca. 2 200 000 utečencov
Afgánistán - 12 rokov - ??? (do 100 000 obetí?) - cca 5 700 000 utečencov
Takže sa im do miestnych problémov netreba pliesť. Smutným faktom je, že v zabíjaní moslimov sú najlepší moslimovia samotní.

Pretože - demokraciu nemožno nikomu vnucovať. Alebo si ju vybojuje sám, alebo ju nebude mať. A určite nie niekomu prinášať demokraciu pomocou armády. Ak niekto skončí s vražedným diktátorom, má jednoducho smolu.

Pretože - v Sýrii bojujú magori na obidvoch stranách. Pridať sa ku ktorejkoľvek by znamenalo, aspoň zčasti podporovať nejakých šialencov.

Pretože - Sýria je v podstate pre nás zbytočná. Aj Sýrčania. Ak Asad pozabíja ešte raz toľko ľudí, o čo naozaj prídeme? O úplné nič. Takže miestne straty sa nás vôbec netýkajú.

Pretože - kým sa budú zabíjať medzi sebou, nebudú mať čas a možnosti, aby napríklad skúsili zabíjať nás a viesť nejakú svätú vojnu. Tak nech sa tomu venujú, keď ich to tak baví - a my môžeme byť v kľude.

Pretože - kým na jednej strane stoja rebeli s podporou Ligy Arabských Štátov a Turecka, na druhej strane je Asad a Irán, Čína a Rusko. Pre USA a EU je to jedinečná príležitosť byť neutrálom - a zarobiť na tom. Finančne aj politicky.

Nezasahovať do vojny v Sýrii je prístup dokonale chladnej reálpolitiky. Aby táto bola však prijateľná pre masy, musí byť obalená v cukrovej poleve falošnej humanity. Snáď to bude fungovať.

4 komentáre:

  1. Politici USA po dvojičkách pochopili, že islamský terorizmus potrebujú udržať mimo svojho územia. Najlepšie tak, že založia alebo podporia ozbrojené konflikty v samotnom moslimskom svete. Treba povedať, že za tých dvanásť rokov si vypracovali úctyhodnú taktiku.
    Že pritom vyzerajú ako vojnoví štváči (Bush) alebo slabosi (terajšie kroky Obamu), je z hľadiska ich záujmov úplne vedľajšie, rovnako ako všetok ten antiamerický krik, ktorý počuť všade navôkol.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuz, nemyslim, ze by tie konflikty naozaj musel niekto vytvarat - vzdy boli a niekedy jednoducho prerastu. Nemozno predsa tvrdit, ze inac by boli vsetci vo vsetkych tychto krajinach dokonale happy a nic by im nevadilo - pokial by sa do toho USA nezapojili :)
      Ale vzhladom na to, ze zdroje (aj vojenske) su obmedzene, postacilo by sa sustredovat na to naozaj dolezite.

      Takze pokial teraz niektore moslimske a arabske krajiny bojuju v Syrii proti inym moslimskym krajinam, je to len nase plus. A do nespokojnosti s Asadom nemusel byt nikto nuteny. Tak isto, Saudska Arabia ci Turecko, robia svoju vlastnu politiku a sleduju svoje vlastne ciele. Nechodia po radu do Washingtonu.

      No a kym bude trebars Rusko stat na strane Asada, ktory realne zabija/dava zabijat mnozstvo moslimov - mozno niektorim konecne dojde, kto je naozaj proti nim.

      Odstrániť
    2. Vytváraním konfliktov a vojnových front som myslel Afganistan a Irak. Teraz to už ide samospádom. Islamské krajiny na Saddámovi zistili, že diktátori opretí o armádu môžu padnúť, a že najmocnejšou silou odporu sú fundamentalisti.
      Pre nás je to dosť cynické a trochu krátkozraké plus - tú vlnu islamskej pravovernosti už máme skoro pod celým zadkom Európy.

      Odstrániť
    3. Tie konflikty tam existovali, aspon v latentnej podobe. Trebars v Afganistane pred rokom 2001 prebiehala pekne brutalna obcianska vojna (a pred tym sovietska invazia, ktora mala na svedomi nejaky asi milion obeti). Irak bol iny, to ano - tam sa konflikt obmedzoval vnutrostatne a zabijanie bolo plne v rezii Saddamovej vlady.

      Cize stale nemyslim, ze by islo o umyselne vyvolavanie konfliktov, skor naopak. Trosku naivna predstava, ze velkym zasahom konflikty ukoncia a nastolia "mier a prosperitu".
      A k tomu, co sa deje posledne 2-3 roky, naozaj nepotrebovali nijak prilis popchnut. Okrem vnutornej nestability, tu mas stale silnejsiu schizmu siiti vs. sunniti - a to vsetko sa deje bez podpory "zapadu".

      Skor sme v situacii, ze region ide niekam do prdele - a tazko si vybrat co robit, pretoze neexistuje "dobre, ciste a pekne riesenie".
      Tak ako sa kedysi odsudzovala podpora diktatorov, tak teraz masy protestujuce proti vojne v Syrii vyjadruju podporu diktatorovi. Tak ako sa odsudzovalo, ked USA bojovali proti Al Kaide - teraz sa vyjadruje podpora Asadovi, ked tento (aj) proti Al Kaide doma nemilosrdne bojuje.

      Al Kaida je nie len fundamentalisticka, ale z nabozenskeho pohladu Wahabbisticka. Takze na opacnej strane nez Siiti (via Iran). Tu nie je rozdiel v tom, ako citaju Koran, ale v samotnom zdroji legitimity vladcov. A tento konflikt si "zapad" nevymyslel, ani ho nijak nepodporuje. Ide vlastnou cestou a dokonale to vidiet prave v Syrii.

      Odstrániť