utorok 3. decembra 2013

A svetu zase hrabe

o
Svet je zábavné miesto, i keď najbezpečnejšie by sa sledovalo - povedzme z Marsu, alebo aspoň obežnej dráhy. Pretože - svetu hrabe. A keď hrabe, tak poriadne. Tak napríklad...



Vo Francúzsku zvažujú daň zo smartfónov a tabletov. Dôvod? Užívatelia týchto zariadení robia totiž vec nehodnú potomkov galských kohútov, a s neuveriteľnou drzosťou sťahujú a pozerajú - božeuchovaj, angloamerickú hudbu a filmy. Z výnosov dane by sa mala financovať vysoko kvalitná a nespravodlivo utláčaná žabožrútska kultúrna produkcia.
Francúzsky kultúrny underground zatiaľ v utajení pripravuje nevídanú revolúciu - chystajú sa robiť hudbu, filmy a seriály, ktoré by sa ľudom páčili natoľko, aby ich pozerali a sťahovali z internetu. 

A žabožrúti ešte raz. Vo Francúzsku sa chystajú bojovať proti prostitúcii tým, že budú pokutovať klientov prostitútok, resp. ľudí, ktorí budú za sex platiť. Sekulárna, ateistická, liberálna a socialistická vláda sa tak prekvapivo dostala na tú istú loď, ako ultra-konzervatívni bojovníci proti nemorálnosti predaja vlastného tela. Vive la France, až naveky Amen.
Vyšším levelom bude preverovanie osobných účtov a úprimnosti citov vo vzťahoch, pretože pokiaľ si (prachatý) muž vezme "zlatokopku", tak jej de facto za sex tak isto platí. V rovnostárskej krajine by bolo vrcholne nespravodlivé znevýhodňovať menej štastné prostitútky (a menej bohatých klientov) a nepenalizovať bohatú elitu a prefabrikované krásky.

V Chorvátsku sa v referende rozhodovalo o homosexuálnych sobášoch - a asi dve tretiny voličov oznámili, že pod "svadbou" si predstavujú len zväzok muža a ženy. Volebná účasť bola 38%, takže plných 62% Chorvátov z vysoka kašle na to, aké ma kto práva a kto sa s kým sobáši.
Výsledok ale ukazuje klasický problém demokracie - čo robiť, keď sa väčšina slobodne a demokraticky rozhodne pre niečo, čo je tak "trošku nie košér"? 

Čo ak existuje spôsob, ako vyrábať elektrinu cestou, ktorá bude vytvárať výrazne menej sklenníkových plynov a týmto pomôže boju proti globálnemu oteplovaniu, klimatickým zmenám a vôbec? Super, však? A ten kto protestuje, je vlastne proti technológii, ktorá môže prispieť k záchrane sveta. Alebo to je hlupák, prípadne je kúpený nejakou zlou lobby, ktorá chce zabrániť pozitívnemu pokroku.
Ale čo robiť, ak sa jedná o ťažbu bridlicového plynu v Rumunsku - a protestujú miestni dedinčania, ktorí kašlu na osud Sveta? Nehovoriac o tom, že plyn nechce ťažiť miestna ekologická neziskovka, financovaná z predaja ručne tkaných fair-trade slipov, vyrábanách šťastnými deťmi v Mozambiku - ale ropná (fujtajbl!) firma (kapitalisti!) Chevron, ktorá je navyše aj americká (je to jasné).
Tak a na koho stranu sa teraz postaviť.

Vo Venezuele, vrátane hlavného mesta Caracas, vypadla elektrina - a kus krajiny si užil niekoľko čiernych hodiniek. Údajne išlo o imperialistickú sabotáž: ako je obecne známe, v prípade výpadku elektriny sa väčšina ľudí (z nedostatku iných zmysluplných činností) väčšinou venuje dvom veciam - alebo rabujú, alebo súložia. Venezuelskú kriminalita je aj pri fungjúcom osvetlení vyššia než v "drogovej" Kolumbii, cieľom bola teraz tá druhá obľúbená činnosť. Zákernosť sabotáže spočívala v pláne naštartovať populačnú explóziu, ktorá by postupne zožrala Bolívarovský socializmus aj s vojenskými kanadami.
Z nemenovaného zdroja bhutánských tajných služieb ale uniklo, že dôvod sabotáže bol úplne iný. Išlo o zúfalú akciu venezuelčanov, ktorí sa dozvedeli, že prezident Maduro sa rozhodol prekonať deväťhodinové rečnenie svojho predchodcu Huga - a vysielať to na všetkcýh kanáloch, vrátane dedinského rozhlasu. CIA zatiaľ vrámci prípravy kontrarevolúcie distribuuje medzi obyvateľstvom gumené štuple do uší.

Istý Poliak, Jerzy K., ležal dlhé roky v kóme, až sa nemocnica rozhodla - a privolala kňaza, ktorý mu udelil posledné pomazanie. Následne sa Poliak prebral. Avšak namiesto toho, aby vyslovil vďaku Hospodinovi, on nemocnicu zažaloval za porušenie slobody vyznania. Poliak je totiž ateista. A spor vyhral.
Zásadnou otázkou je, že pokiaľ Pápež požehná napr. Svetu a Mestu, alebo trebárs ľuďom dobrej vôle - neobmedzuje tým slobodu vyznania? A čo na to moslimovia dobrej vôle, bývajúci v nejakom meste?

Jednoducho, je to bordel.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára